İşletme Yönetimi

İşletme Bölümü

'Üretim yönetimi dersi Sorularidir '


1. KİMLER ÜRETİMİ FAYDA YARATMA OLARAK TANIMLAR?
A. ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ
B. MAKİNE MÜHENDİSLERİ
C. TEKNİK EĞİTİM KÖKENLİLER
D. SOSYAL EĞİTİM KÖKENLİLER
E. İŞLETME KÖKENLİLER

2. AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ, ÜRETİM SİSTEMİNİN TEMEL ÖĞELERİ ARASINDA SAYILMAZ?
A. DIŞ ÇEVRE
B. GİRDİLER
C. DÖNÜŞÜM SÜRECİ
D. ÇIKTILAR
E. GERİBİLDİRİM

3. AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ, KATMA DEĞER YARATMA YOL VE YÖNTEMLERİ ARASINDA SAYILMAZ?
A. BİÇİM DEĞİŞİKLİĞİ YAPARAK KATMA DEĞER
B. TAŞIMA YOLUYLA KATMA DEĞER YARATMA
C. İŞLEVSEL DEĞİŞİKLİK YOLUYLA KATMA DEĞER YARATMA
D. DEPOLAMA YOLUYLA KATMA DEĞER YARATMA
E. DEĞİŞİM YOLUYLA KATMA DEĞER YARATMA

4. AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ JAPONLAR TARAFINDAN GELİŞTİRİLMİŞTİR?
  A. GRUP TEKNOLOJİSİ ÜRETİM SİSTEMİ        
  B. SIFIR STOKLU ÜRETİM SİSTEMİ
  C. SÜREKLİ ÜRETİM SİSTEMİ                              
  D. AKICI ÜRETİM Sİ 
  E.PROJE ÜRETİM

5. AŞAĞIDAKİ ÜRETİM SİSTEMLERİNDEN HANGİSİNDE “MOD” KAVRAMINDAN YARARLANILIR?
    A. TEK ÜRETİM SİSTEMİ       
    B. AKICI ÜRETİM SİSTEMİ     
  C. KİTLE ÜRETİM SİSTEMİ       
  D. PARTİ ÜRETİM SİSTEMİ 

6. BÜTÜN ÜRETİM ARAÇ-GERECİ , MAKİNELER VE İŞGÖRENLER, BİR ÜRETİM HATTI ETRAFINA YERLEŞTİRİLİRSE, NE TÜR BİR ÜRETİM SİSTEMİ KURULMUŞ OLUR?
A. AKICI ÜRETİM SİSTEMİ
B. GRUP TEKNOLOJİSİ ÜRETİM SİSTEMİ
C. TEK ÜRETİM SİSTEMİ
D. SIFIR STOKLU ÜRETİM SİSTEMİ       E. PARTİ ÜRETİM SİSTEMİ

7. HANGİ ÜRETİM SİSTEMİNDE “İLETİŞİM” DİĞERLERİNE ORANLA DAHA BÜYÜK ÖNEM TAŞIR?
A. TEK ÜRETİM SİSTEMİ
B. PARTİ ÜRETİM SİSTEMİ
C. KİTLE ÜRETİM SİSTEMİ
D. AKICI ÜRETİM SİSTEMİ
E. SİPARİŞ ÜRETİM SİSTEMİ

8. AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ, SIFIR STOKLU ÜRETİM SİSTEMİNİN YARARLARI ARASINDA SAYILMAZ?
A. MALİYET TASARRUFU
B. GELİR ARTIŞI
C. STOK ARTIŞI
D. YATIRIM TASARRUFU
E. İŞGÜCÜ GELİŞTİRME

9. ÜRETİM SİSTEMLERİNİN TASARIMI, KURULMASI VE İŞLETİLMESİNE NE AD VERİLİR?
A. SÜREÇ YÖNETİMİ
B. ÜRETİM YÖNETİMİ
C. İŞLETME YÖNETİMİ
D. KAYNAK YÖNETİMİ
E. SİSTEM YÖNETİMİ

10. AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ, ÜRETİM YÖNETİMİNİN ÇAĞDAŞ BOYUTLARI ARASINDA SAYILMAZ?
        A. KÜRESEL REKABET
        B. İLERİ TEKNOLOJİLİ ÜRETİM VE BİLGİSAYARLAR
        C. KALİTE, VERİMLİLİK VE KÂR ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞMELER
        D. MERKEZÎ YÖNETİM EĞİLİMLERİ
        E. İŞLETMELERİN SOSYAL SORUMLULUK BASKISI ALTINDA KALMASI

11- AŞAĞIDAKİ ÜRÜN GELİŞTİRME YÖNTEMLERİNDEN HANGİSİNDE ÜRÜN VE ÜRETİM SÜRECİ TASARIMI BİRBİRİNE PARALEL YÜRÜTÜLMEKTEDİR?
A)      EŞ ANLAMLI MÜHENDİSLİK
B)      TERSİNE MÜHENDİSLİK
C)      TAGUCHİ YÖNTEMİ
D)      DEĞER ANALİZİ
E)      KALİTE FONKSİYON YAYILIMI
12-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ ‘’TOPLAM KALİTE KONTROL’’ DÜŞÜNCESİNİN GELİŞMESİNE EN ÇOK KATKI SAĞLAYAN KALİTE DÜŞÜNÜRÜDÜR?
A)      WİLLİAM DEMİNG
B)      FREDERİCK W. TAYLOR
C)      PHİLİP CROSBY
D)      ARMOND V. FEİGENBAUM
E)      JAMES M. JURAN

13- STOKTA BULUNDURMA MALİYETİNİN EN ÖNEMLİ MALİYET BİLEŞENİ AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)      DEPOLAMA MALİYETİ
B)      STOKA BAĞLANAN YATIRIMIN MALİYETİ
C)      STOKLAR İÇİN ÖDENEN SİGORTA, VERGİ GİBİ GİDERLER
D)      MALEME AKTARMA MALİYETLERİ
E)      ESKİME, BOZULMA VE FİRE MALİYETİ


14- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ LOJİSTİK FAALİYETLERİNDEN BİRİ DEĞİLDİR?
A)      TEDARİKÇİLERDEN MALZEMENİN ULAŞTIRILMASI
B)      BİTMİŞ ÜRÜNÜN MÜŞTERİYE ULAŞTIRILMASI
C)      KİRALANAN ÜRÜNÜN TWSLİM EDİLMESİ
D)      BİTMİŞ ÜRÜNÜN MALİYETİNİN HESAPLANMASI
E)      İNTERNET ÜZRİNDEN SİPARİŞİN MÜŞTERİYE TESLİMİ

15-1. KAPASİTE MİKTARI, ÜRÜNÜN MALİYETİNİ ETKİLEYEN BİR KARARDIR
      2. ÜETİM KAPASİTESİ GENELLİKLE TALEBE EŞİT YADA DAHA KÜÇÜK OLARAK PLANLANIR.
      3. KISA DÖNEM KAPASİTE PLANLARI KAYNAK KULLANIMI İLE DÜZENLENİR.

KAPASİTE PLANLAMASI İLE İLGİLİ YUKARDAKİ İFADELERDEN HANGİSİ DOĞRUDUR ?
A)      YALNIZ 1
B)      1 VE 3
C)      YALNIZ 3
D)      1 VE 2
E)      2 VE 3


16- MALZEMELERİN İŞLETME İÇİ HAREKETLERİNE NE AD VERİLMEKTEDİR?
A)      İÇ LOJİSTİK
B)      DIŞ LOJİSTİK
C)      MALZEME YÖNETİMİ
D)      STOKLAMA
E)      ELLEÇLEME

17- STOK YÖNTEMİNDE CEVABI ARANAN TEMEL SORULAR AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)      NE KADAR VE NE İÇİN SİPARİŞ VERİLECEK?
B)      NİÇİN VE NE ZAMAN SİPARİŞ VERİLECEK?
C)      NİÇİN VE NE KADAR SİPARİŞ VERİLECEK?
D)      NE KADAR VE NE ZAMAN SİPARİŞ VERİLECEK?
E)      NE KADAR VE NEREYE SİPARİŞ VERİLECEK?

18-AŞAĞIDAKİ YÖNETİM SİSTEMLERİNDEN HANGİSİ TS_EN_ISO 9000 STANDARDINI TANIIMLAR?
A)      ÜRÜN KALİTESİ SİSTEMİ
B)      KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
C)      ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
D)      ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ
E)      MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ YÖNETİM SİSTEMİ








19- AŞAĞIDA VERİLEN STOK KONTROL SİSTEMLERİNDEN HANGİSİ ‘’ BAĞIMSIZ TALEP ‘’ KAVRAMINI KULLANMAKTADIR?
A)      MRP
B)      EOQ
C)      JIT
D)      KANBAN
E)      EPQ

20- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ ÜRETİM FAKTÖRLERİ ARASINDA YER ALMAZ?
A) DOĞA
B) SERMAYE
C) GİRİŞİMCİ
D) EMEK
E) KÂR

21- BİR ÜLKENİN SAHİP OLDUĞU KAYNAKLARIN BİREYLER VE KURUMLAR ARASINDA DAĞILIMINI TEMEL ALAN KURALLAR BÜTÜNÜNE NE AD VERİLİR?
A) ÜRETİM FAKTÖRÜ
B) TALEP
C) EKONOMİK SİSTEM
D) ÜRÜN
E) İŞLETME BİRİMİ

22- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ EKONOMİK MALLAR ARASINDA YER ALMAZ?
A) TV
B) MASA
C) GAZETE
D) UN
E) GÖLDEKİ TUZ
23- GEREKSİNİM VE İSTEKLERİN KARŞILANMASI AMACIYLA MAL YA DA HİZMETLERİ KULLANAN BİREYLERE YADA ÖRGÜTLERE NE AD VERİLİR?
A) TOPTANCI
B) TÜKETİCİ
C) PERAKENDECİ
D) MÜTEŞEBBİS
E) ENDÜSTRİYEL TÜKETİCİ

24- ÜRETİM FAKTÖRLERİNİ BİR ARAYA GETİREN KİŞİYE NE AD VERİLİR?
A) TÜKETİCİ
B) GİRİŞİMCİ
C) FİRMA
D) İŞLETME
E) YÖNETİCİ

25- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ GİRİŞİMCİNİN İŞLEVLERİNDEN BİRİ DEĞİLDİR?
A) ÜRETİM ARAÇLARINI SAĞLAMAK
B) RİSKLERİ ÜSTLENMEK
C) YENİ PAZARLARA AÇILMAK
D) YENİ GİRDİ KAYNAKLARI BULMAK
E) EKONOMİYE MÜDAHALE ETMEK

26- BİR İŞLETMEDE ELEKTRİK ÜRETMEK AMACIYLA KULLANILAN JENERATÖR AŞAĞIDAKİ HANGİ MAL GRUBUNA GİRER?
A) DAYANIKLI ÜRETİM MALI
B) DAYANIKSIZ MAL
C) EKONOMİK MAL
D) YARDIMCI GEREÇ
E) TÜKETİM MALI

27- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ İŞLETMENİN GİRDİLERİNDEN BİRİ DEĞİLDİR?
A) EMEK
B) SERMAYE
C) KALİTE
D) TEKNOLOJİ
E) DOĞAL KAYNAKLAR

28- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ DAYANIKLI MAL TÜRLERİNDEN BİRİDİR?
A) TELEVİZYON
B) EKMEK
C) ŞEKER
D) UN
E) HAVA

29- EL KOL BACAK HAREKETLERİ GİBİ KAS GÜCÜNE DAYANAN EMEK TÜRÜ AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A) FİZİKSEL EMEK
B) DÜŞÜNSEL EMEK
C) DURUMSAL EMEK
D) TİNSEL EMEK
E) ÖZDEKSEL EMEK

30- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ ÜRETİM ÖĞELERİ ARASINDA YER ALMAZ?
A) EMEK
B) SENDİKA
C) GİRİŞİMCİ
D) SERMAYE
E) TEKNOLOJİ

31- AŞAĞIDAKİ GÜN IŞIĞI VE YAĞMUR SUYU HANGİ MAL GRUBUNA GİRER?
A) SERBEST MALLAR
B) EKONOMİK MALLAR
C) TÜKETİM MALLARI
D) ÜRETİM MALLARI
E) YATIRIM MALLARI


32- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ, PAZARLAMA SİSTEMİNİN KOLAYLAŞTIRICI FONKSİYONLARINDAN BİRİDİR?
A) SATIŞ YAPMA
B) SATIN ALMA
C) TAŞIMA
D) DEPOLAMA
E) STANDARTLAŞMA

33- ZAMAN, YER VE MÜLKİYET FAYDASI YARATAN İŞLETME FONKSİYONU AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A) ÜRETİM
B) PAZARLAMA
C) MUHASEBE
D) FİNANSMAN
E) YÖNETİM

34- SATIN ALMA KARAR SÜRECİNİN İLK AŞAMASI, AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A) HEDEF BELİRLEME
B) DEĞERLENDİRME
C) GEREKSİNMENİN ORTAYA ÇIKMASI
D) DENEME
E)HABERDAR OLMA 

35- BELİRLİ MEVSİMDE ÜRETİLEN ÇAY YAPRAĞININ, ÇAY ÜRETİMİ İÇİN DEPOLANARAK İHTİYAÇ DUYULAN ZAMANLARDA ÜRETİM İÇİN FABRİKALARA GÖNDERİLMESİ, AŞAĞIDAKİ FAYDALARDAN HANGİSİNİ YARATIR?
A) ZAMAN FAYDASI
B) YER FAYDASI
C) MEKAN FAYDASI
D) ŞEKİL FAYDASI
E) MAL FAYDASI

36- RAKİPLERE KARŞI İŞLETMENİN GÜÇLÜ YÖNLERİNİ ORTAYA KOYAN VE İŞLETMENİN KAYNAKLARINI VERİMLİ KULLANMAYI HEDEFLEYEN ANALİTİK SÜREÇ, AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A) DAĞITIM
B) FİYAT
C) PAZARLAMA SİSTEMİ
D) PAZARLAMA ARAŞTIRMASI
E) PAZAR BÖLÜMLEME

37- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ, TÜKETİCİ DAVRANIŞLARINI ETKİLEYEN BİREYSEL FAKTÖRDÜR?
A) MESLEK
B) DEĞER YARGILARI
C) AİLE
D) KÜLTÜR
E) REFERANS GRUPLARI

38- I. PAZAR BÖLÜMLEME ESASLARININ TANIMLANMASI
II. HER BİR, PAZAR BÖLÜMÜ İÇİN MÜŞTERİ PROFİLİNİN GELİŞTİRİLMESİ
III. PAZAR POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ
IV. İŞLETMENİN PAZAR PAYININ TAHMİN EDİLMESİ
V. SPESİFİK PAZAR BÖLÜMLERİNİN SEÇİMİNİN YAPILMASI
TÜKETİCİ PAZARININ BOLÜ İNLENMESİNDE İZLENEN AŞAMALARIN SIRALANIŞI AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A) 1,11, III, IV, V
B) II, 1,111, V, IV
C) V, IV, II, I, III
D) II, V, IV, I, III
E) III, I, IV, V, II

39- ÜRETİLEN ÜRÜNÜN AZ, TALEBİN ÇOK OLDUĞU KITLIK DÖNEMLERİNDE, KULLANILAN PAZARLAMA DÖNEMİ, AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR? A) SATIŞ ANLAYIŞI DÖNEMİ
B) PAZARLAMA ANLAYIŞI DÖNEMİ
C) ÜRETİM ANLAYIŞI DÖNEMİ
D) DAĞITIM ANLAYIŞI DÖNEMİ
E) TALEP ANLAYIŞI DÖNEMİ

40- ARAŞTIRMA RAPORUNUN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE SUNULMASI DURUMUNDA, AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ HAZIRLANIR?
A) BİLGİ RAPORU
B) TEKNİK RAPOR
C) BİLİMSEL RAPOR
D) BİREYSEL RAPOR
E) ÖZET RAPOR

41- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ, PAZARLAMA BİLGİ SİSTEMİNİN OLUŞUMUNDA GEREKLİ OLAN BİLGİLER ARASINDA YER ALMAZ?
A) ANALİZ ETME
B) DEĞERLENDİRME
C) GEREKLİ BİLGİLERİN TOPLANMASI
D) ARAÇLARDAN YARARLANMA
E) SOSYAL FAKTÖRLERE BAĞLARIM

42- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ, ARAŞTIRMA SÜREÇLERİNDE KULLANILAN VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ ARASINDA YER ALMAZ?
A) MÜLAKAT
B) PROJEKSİYON
C) GÖZLEM
D) DENEY
E) ANKET

43- AŞAĞIDAKİ FONKSİYONLARDAN HANGİSİ, MÜLKİYET FAYDASI YARATAN SATIŞ YAPMA VE SATIN ALMAYI İÇERİR?
A) FİZİKSEL FONKSİYONLAR
B) DEĞİŞİM FONKSİYONLARI
C) KOLAYLAŞTIRICI FONKSİYONLAR
D) DEĞERLENDİRİCİ FONKSİYONLAR
E) DÜZENLEYİCİ FONKSİYONLAR

44- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ, İŞLETMENİN TEMEL FONKSİYONLARINDAN BİRİDİR?
A) MAL İHRAÇ ETMEK
B) MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİMİ
C) KÂRINI ARTTIRMAK
D) MALİYETİNİ AZALTMAK
E) İSTİHDAMI ARTTIRMAK


45- SÜREKLİ ÜRETİMDE BULUNAN BİR FABRİKANIN ZAMAN ZAMAN SİPARİŞ NİTELİĞİNDE ÜRETİM YAPMASI DURUMUNDA ORTAYA ÇIKAN ÜRETİM TİPİ AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)ARAŞTIRMA ÜRETİMİ
B)GEÇİCİ ÜRETİM
C)PROTOTİP ÜRETİM
D)PİLOT ÜRETİM
E)BAŞLANGIÇ DEVRESİ ÜRETİMİ


46- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ ÜRETİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ KARARLARI ETKİLEMEZ?
A)FABRİKA YERİ
B)STOKLAR
C)İŞGÜCÜ
D)KALİTE
E)PROSES

47-AŞAĞIDAKİ KAVRAMLARDAN HANGİSİ JIT (JUST İN TİME) SİSTEMİ İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
A)KANBAN
B)GRUP TEKNOLOJİSİ
C)SÜREKLİ İYİLEŞTİRME
D)TOPLAM ÜRETKEN BAKIM
E)HAREKET ETÜDLERİ

48- AŞAĞIDAKİ UNSURLARDAN HANGİSİ KAPASİTE SEÇİMİNİ ETKİLEMEZ?
A)FABRİKA YERİ
B)TALEP
C)MALİYETLER
D)ÜRETİM
E)FİYATLAR


49- KALİTESİZ MAMUL ÜRETİMİNİ ÖNLEMEK AMACIYLA YAPILACAK FAALİYETLERE İLİŞKİN MALİYETLERE NE AD VERİLİR?
A)DİRENÇ MALİYETİ
B)DEĞİŞKEN MALİYET
C)ÖLÇME MALİYETLERİ
D)KORUMA MALİYETLERİ
E)HATALI MAMUL MALİYETİ

50- İKİ YA DA DAHA ÇOK KURULUŞUN, HUKUKSAL VE EKONOMİK BAĞIMSIZLIKLARINI YİTİRMEKSİZİN BELİRLİ BİR AMAÇ GERÇEKLEŞTİRMEK ÜZERE, GEÇİCİ OLARAK İŞBİRLİĞİNE GİTMELERİNE NE AD VERİLİR?
A)KONSORSİYUM
B)HOLDİNG
C)KARTEL
D)KONSERN
E)TRÖST

51- ÜRETİM BİRİMİ BAŞINA DÜŞEN TOPLAM MALİYETİN EN DÜŞÜK OLDUĞU KAPASİTE AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)NORMAL KAPASİTE
B)FİİLİ KAPASİTE
C)PRATİK KAPASİTE
D)TEORİK KAPASİTE
E)OPTİMUM KAPASİTE

52- İLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİNDE AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR?
A)STANDARTLAŞMA
B)KATILIMCILIK
C)ESNEKLİK
D)OTOMASYON
E)BÜTÜNLEŞME

53- TEMEL DEĞİŞKENLERDE MEYDANA GELEN DEĞİŞMELERE KARŞI NET BUGÜNKÜ DEĞERİN DUYARLILIĞINI HEM DE DEĞİŞKENİN OLASI DEĞERLERİ İLE İLGİLİ ARALIĞI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURAN RİSK ANALİZİ TEKNİĞİ AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)DUYARLILIK ANALİZİ
B)İÇ VERİM ANALİZİ
C)SİMÜLASYON
D)OLASILIK ANALİZİ
E)SENARYO ANALİZİ

54- KARIN TOPLAM SERMAYEYE ORANLANMASIYLA BULUNACAK KAVRAM AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)ÇALIŞMA DERECESİ
B)ETKİNLİK DERECESİ
C)İKTİSADİLİK
D)VERİMLİLİK
E)RANTABİLİTE

55- YETERLİLİK DERECESİ AŞAĞIDAKİ SEÇENEKLERDEN HANGİSİ İLE BULUNUR?
A)FİİLİ DEĞER / STANDART DEĞER
B)TOPLAM SATIŞ GELİRİ / TOPLAM MALİYETLER
C)STANDART DEĞER / FİİLİ DEĞER
D)TOPLAM ÇIKTI / TOPLAM GİRDİ
E)STANDART DEĞER / FİİLİ DEĞER

56- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ FABRİKA DÜZENLEME SİSTEMLERİNDE MAMULE GÖRE YERLEŞTİRMENİN YARARLARINDAN DEĞİLDİR?
A)İŞ AKIŞININ DÜZGÜN OLMASI
B)TAŞIMALARIN AZ OLMASI
C)YARI MAMUL STOKLARININ AZ OLMASI
D)MAKİNE İÇİN YATIRIMIN AZ OLMASI
E)KALİFİYE OLMAYAN ÇALIŞANIN KULLANILABİLMESİ

57- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ DAHA ÇOK HİZMET ÜRETEN SİSTEMLERDE GÖRÜLEN ODAK KAYBETME DURUMUNUN ORTAYA ÇIKMA NEDENLERİNDEN DEĞİLDİR?
A)YENİ GÖREVLER
B)YENİ GÖREVLER
C)YENİ FİNANSAL KAYNAKLAR
D)YENİ ÇEVRE KOŞULLARI
E)MAMUL ÖMRÜNÜN AŞAMALARI

58- AŞAĞIDAKİ İLKELERDEN HANGİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
A)KAİZEN
B)ÖNLEMEYE DAYALI OLMA
C)SIFIR HATA
D)DÜŞÜK FİYAT
E)BAŞARI MOTİVASYONU

59- AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ ATÖLYE TİPİ ÜRETİMİN ÖZELLİKLERİNDEN DEĞİLDİR?
A)UZMANLAŞMAYA DAYALIDIR
B)YOĞUN SERMAYE GEREKTİRİR
C)TALEBE DAYALIDIR
D)MÜŞTERİ BİREBİR TANINMAZ
E)EMEĞE DAYALIDIR


60-BİR EKONOMİK SİPARİŞ MİKTARI STOK MODELİNDE SİPARİŞ VERME MALİYETİ İLE STOKTA BULUNDURMA MALİYETİ İKİ KAT ARTAR VE TALEP DÜZEYİ DEĞİŞMEZ İSE, EKONOMİK SİPARİŞ MİKTARI DEĞERİNDE NASIL BİR DEĞİŞİM OLUR?
A)ÜÇE KATLANIR.
B)YARI YARIYA AZALIR.
C)DÖRDE KATLANIR.
D)DEĞİŞMEZ.
E)İKİYE KATLANIR.

61-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ UYGUNLUK MALİYETİ BİLEŞENLERİNDEN BİRİ DEĞİLDİR?
A)ÜRÜN/HİZMET TEST VE MUAYENESİ
B)SERVİS HİZMETİ
C)TEST BİRİMİ KURULUŞ ÇALIŞMALARI
D)TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME
E)ÜRÜN/SÜREÇ TASARIMI

62-TÜKETİCİYE UYGUN KALİTEDE ÜRÜNLER SAĞLAMAK AMACIYLA, BİR ÜRETİM SİSTEMİNDE KALİTENİN PLANLANMASI, DÜZENLENMESİ, YÖNLENDİRİLMESİ VE KONTROL EDİLMESİNİ İÇEREN FAALİYETLER TOPLULUĞUNA NE AD VERİLİR?
A)TOPLAM KALİTE KONTROLÜ
B)İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROLÜ
C)KONTROL GRAFİKLERİ
D)KALİTE SEFERBERLİĞİ
E)KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ

63-AŞAĞIDAKİ STOK KONTROL SİSTEMLERİNDEN HANGİSİNDE STOK DÜZEYİ BELLİ BİR DEĞERİN ALTINA İNDİĞİNDE SABİT MİKTARDA YENİDEN SİPARİŞ VERİLMESİ ÖNERMEKTEDİR?
A)DEVRESEL GÖZDEN GEÇİRME
B)GÖZLE KONTROL SİSTEMİ
C)ABC ANALİZİ
D)SÜREKLİ GÖZDEN GEÇİRME
E)KANBAN SİSTEMİ

64-İLK KEZ HENRY FORD TARAFINDAN OTOMOBİL MONTAJ HATTINDA UYGULANAN YERLEŞİM DÜZENİ AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)HÜCRESEL YERLEŞİM DÜZENİ
B)ÜRÜNE GÖRE YERLEŞİM DÜZENİ
C)FONKSİYONEL YERLEŞİM DÜZENİ
D)PROJE TİPİ YERLEŞİM DÜZENİ
E)GRUPLANDIRILMIŞ YERLEŞİM DÜZENİ

65-VERGİ ORANLARININ ARTMASI, KÜRESEL KRİZLER VE ENERJİ DARBOĞAZI GİBİ FAKTÖRLER SWOT ANALİZİ LİSTELERİNİN HANGİ BÖLÜMÜNDE YER ALIR?
A)FIRSATLAR
B)TEHDİTLER
C)GÜÇSÜZ YÖNLER
D)ZAYIFLIKLAR
E)GÜÇLÜ YÖNLER

66- “ÜRÜN AĞACI” KAVRAMI İLE İLGİLİ AŞAĞIDAKİ İFADELERDEN HANGİSİ YANLIŞTIR?
A)ÜRÜNÜ OLUŞTURAN ALT-MONTAJ, PARÇA VE BİLEŞENLERİ GÖSTERİR.
B)MALZEMELER İÇİN STOK MİKTARLARININ TUTULDUĞU BİR VERİ SETİDİR.
C)SON ÜRÜNDEN, ALT BİLEŞENLERE DOĞRU SEVİYE KODLAMA SİSTEMİ KULLANILIR.
D)MALZEME LİSTESİNİN ŞEMATİK GÖSTERİMİDİR.
E)ÜRÜNÜN BİLEŞENLERİNİ VE BİRİM BAŞINA NE MİKTARDA KULLANILDIĞINI GÖSTERİR.

67-ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI (MRP II) SİSTEMLERİNDE TEMEL OLARAK BULUNMASI GEREKEN MODÜL AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
B)TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
C)DAĞITIM KAYNAKLARI PLANLAMASI
D)MALZEME GEREKSİNİM PLANLAMASI
E)İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

68-STOK YÖNETİMİNDE CEVABI ARANAN TEMEL SORULAR AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)NİÇİN VE NE KADAR SİPARİŞ VERİLECEK?
B)NİÇİN VE NE ZAMAN SİPARİŞ VERİLECEK?
C)NE KADAR VE NİÇİN SİPARİŞ VERİLECEK?
D)NE KADAR VE NEREYE SİPARİŞ VERİLECEK?
E)NE KADAR VE NE ZAMAN SİPARİŞ VERİLECEK?

69-ÜRETİM İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMENİN GEREKTİĞİ ANDA İHTİYAÇ NOKTASINDA BULUNMASINI SAĞLAYAN VE SIFIR ENVANTERİ HEDEF ALAN MALZEME YÖNETİM SİSTEMİ AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)SÜREKLİ ÜRETİM
B)TAM ZAMANINDA ÜRETİM
C)BİLGİSAYARLA BÜTÜNLEŞİK ÜRETİM
D)ESNEK ÜRETİM
E)ALTI SİGMA

70-KAPASİTE GEREKSİNİM PLANLAMASINDA KULLANILAN “ROTA”NIN TANIMI AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)HAMMADDENİN TEDARİKÇİLERDEN TEMİNİ İÇİN GEREKLİ SÜRECİ TANIMLAYAN SÜREÇ AKIŞ ŞEMASIDIR.
B)BİR ÜRÜNÜN SIRASIYLA HANGİ PARÇALARDAN VE HANGİ BİLEŞENLERDEN OLUŞTUĞUNU GÖSTEREN KAYITTIR.
C)BİR ÜRÜNÜN SIRASIYLA HANGİ İŞ MERKEZLERİNDEN VE HANGİ OPERASYONLARDAN GEÇTİĞİNİ GÖSTEREN KAYITTIR.
D)ÜRÜNÜ OLUŞTURAN ALT-MONTAJ, PARÇA VE BİLEŞENLERİN ŞEMATİK GÖSTERİMİDİR.
E)BİR ÜRÜNÜN HANGİ TEDARİKÇİLERDEN VE NE ZAMAN TEMİN EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTEN KAYITTIR.

71-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ TEDARİK ZİNCİRİNİN TEMEL AMAÇLARINDAN BİRİDİR?
A)ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ
B)ÜRÜNLERİN DEPOLANMASI
C)MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
D)FİLO YÖNETİMİ
E)ÜRETİM PLANLAMASI

72-AŞAĞIDAKİ ÜRÜN GELİŞTİRME YÖNTEMLERİNDEN HANGİSİNDE ÜRÜN VE ÜRETİM SÜRECİ TASARIMI BİRBİRİNE PARALEL YÜRÜTÜLMEKTEDİR?
ADEĞER ANALİZİ
BTAGUCHİ YÖNTEMİ
C)TERSİNE MÜHENDİSLİK
D)KALİTE FONKSİYON YAYILIMI

73-EŞ ZAMANLI MÜHENDİSLİK AŞAĞIDA VERİLEN STOK KONTROL SİSTEMLERİNDEN HANGİSİ “BAĞIMSIZ TALEP” KAVRAMINI KULLANMAKTADIR?
A)EOQ
B)EPQ
C)JIT
D)KANBAN
E)MRP

74-AŞAĞIDAKİ KİŞİLERDEN HANGİSİ İLK OLARAK İŞ BÖLÜMÜNÜN ÖNEMİNİ VURGULAMIŞTIR?
A)ELİ WHİTNEY
B)FRANK GİLBRETH
C)FREDERİCK J. TAYLOR
D)ADAM SMİTH
E)HENRY L. GANNT

75-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ JIT ÜRETİM SİSTEMİNİN TEMEL AMAÇLARINDAN BİRİ DEĞİLDİR?
A)STOK KONTROLÜNÜ KOLAYLAŞTIRMAK
B)ÜRETİM AKIŞINI DÜZGÜN HALE GETİRMEK
C)İTME SİSTEMİ İLE STOK KONTROLÜNÜ BASİTLEŞTİRMEK
D)ÜRETİMDE ARA STOK SEVİYELERİNİ AZALTMAK
E)STOKLARDA FİRE ORANINI AZALTMAK

76-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ JURAN’IN “KALİTE ÜÇLÜSÜ” SÜRECİNİ İFADE EDER?
A)KALİTE PLANLAMASI, TAHMİN VE KALİTE MALİYETİ
B)KALİTE PLANLAMA, KALİTE KONTROL VE KALİTE İYİLEŞTİRME
C)TEST LABORATUVARI, ÜRETİM VE KALİTE KONTROL
D)KALİTE MALİYETİ, DEĞİŞKENLİĞİN GENEL VE ÖZEL NEDENLERİ
E)MALİYET MUHASEBESİ, KALİTE KONTROL VE GÜVENİLİRLİK YÖNETİMİ

77-MALZEMELERİN İŞLETME İÇİ HAREKETİNE NE AD VERİLMEKTEDİR?
A)İÇ LOJİSTİK
B)MALZEME YÖNETİMİ
C)ELLEÇLEME
D)DIŞ LOJİSTİK
E)STOKLAMA


78-AŞAĞIDAKİ KALİTE KARAKTERİSTİKLERİNDEN HANGİSİ NİCELİKSEL KONTROL GRAFİKLERİNİN KULLANIMI İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?
A)YER KAROSU ÜZERİNDEKİ SİYAH NOKTA SAYISI
B)SİLİNDİRİK MALZEMENİN ÇAPI
C)AMPULÜN ÖMRÜ
D)BUZDOLABININ ENERJİ TÜKETİMİ
E)LASTİĞİN BASINCI

79-BİR İŞLETMEDEKİ “YAP YA DA SATIN AL” KARARI NEYİ İFADE EDER?
A)EN DÜŞÜK BİRİM MALİYET HESAPLAMASINDA KULLANILAN KISITLARA KARAR VERİLMESİNİ
B)MALZEMELERİN DIŞ SATIN ALMA YOLU VEYA ÜRETİM YOLUYLA EDİNİLMESİNE KARAR VERİLMESİNİ
C)ÜRETİM TİPİNE KARAR VERİLMESİNİ
D)ÜRÜN AĞACI İÇERİĞİNE KARAR VERİLMESİNİ
E)HEDEF PAZAR İÇERİSİNDE ÜRÜNÜN HANGİ REKLAMLARLA KONUMLANDIRILACAĞINA KARAR VERİLMESİNİ

80-STOKTA BULUNDURMA MALİYETİNİN EN ÖNEMLİ MALİYET BİLEŞENİ AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)ESKİME, BOZULMA VE FİRE MALİYETİ
B)MALZEME AKTARMA MALİYETLERİ
C)DEPOLAMA MALİYETLERİ
D)STOKLAR İÇİN ÖDENEN SİGORTA, VERGİ GİBİ GİDERLER
E)STOKA BAĞLANAN YATIRIMIN MALİYETİ

81-MALZEME GEREKSİNİM PLANLAMASINDA (MRP) “KAPALI ÇEVRİM MRP” YAKLAŞIMININ GETİRDİĞİ EN ÖNEMLİ YENİLİK AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)MALZEME GEREKSİNİM ÖNCELİKLERİNİN NELER OLDUĞUNUN GÖRÜLMESİ
B)TEDARİKÇİLERDEN KAYNAKLANAN SORUNLARIN NELER OLDUĞUNUN GÖRÜLMESİ
C)BRÜT GEREKSİNİMLERİN YANI SIRA, NET GEREKSİNİMLER DE HESAPLANABİLMESİ
D)MALZEME GEREKSİNİMLERİNDE TEDARİK SÜRELERİNİN DE DİKKATE ALINMASI
E)ANA ÜRETİM PROGRAMININ, İŞ DURUMU DİKKATE ALINARAK DEĞİŞTİRİLEBİLMESİ

82-I. KAPASİTE MİKTARI, ÜRÜNÜN MALİYETİNİ ETKİLEYEN BİR KARARDIR. II. ÜRETİM KAPASİTESİ GENELLİKLE TALEBE EŞİT YA DA DAHA KÜÇÜK OLARAK PLANLANIR. III. KISA DÖNEM KAPASİTE PLANLARI KAYNAK KULLANIMI İLE DÜZENLENİR. KAPASİTE PLANLAMASI İLE İLGİLİ YUKARIDAKİ İFADELERDEN HANGİSİ DOĞRUDUR?
A)I VE II
B)YALNIZ I
C)I VE III
D)YALNIZ III
E)II VE III

83-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ LOJİSTİK FAALİYETLERİNDEN BİRİ DEĞİLDİR?
A)INTERNET ÜZERİNDEN SİPARİŞİN MÜŞTERİYE TESLİMİ
B)BİTMİŞ ÜRÜNÜN MALİYETİNİN HESAPLANMASI
C)TEDARİKÇİDEN MALZEMENİN ULAŞTIRILMASI
D)BİTMİŞ ÜRÜNÜN MÜŞTERİYE ULAŞTIRILMASI
E)KİRALANAN ÜRÜNÜN TESLİM EDİLMESİ

84-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ TEDARİK ZİNCİRİNİN İŞLEYİŞİNDE KOPMAYA NEDEN OLAN OLAYLARDAN BİRİ DEĞİLDİR?
A)MÜŞTERİ SAYISINDA ARTIŞ
B)TESLİMAT GECİKMESİ
C)SİPARİŞ İPTALLERİ
D)HATALI TALEP TAHMİNİ
E)ÜRETİMDEKİ MAKİNE ARIZALARI

85-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ ÖLÇMEDEĞERLENDİRME MALİYETİ BİLEŞENLERİNDENDİR?
A)VERİ DERLEME VE ANALİZ
B)TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME
C)KALİTE DENETİMLERİ
D)ÇİZİM KONTROLÜ
E)KALİTE PLANLAMASI VE RAPORLAMA

86-BAĞIMLI STOK KALEMLERİ İÇİN “NE ZAMAN” VE “NE KADAR SİPARİŞ VERİLECEK?” SORULARINA EN EKONOMİK CEVABI BULMAYI HEDEFLEYEN YÖNTEM AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)KANBAN SİSTEMİ
B)EKONOMİK ÜRETİM MİKTARI(EPQ)
C)EKONOMİK SİPARİŞ MİKTARI (EOQ)
D)MALZEME GEREKSİNİM PLANLAMASI (MRP)
E)TAM ZAMANINDA ÜRETİM SİSTEMİ (JIT)

87-TASARIMDA STANDART PARÇA KULLANILMASININ TEMEL NEDENİ AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)MALİYET, KALİTE VE PERFORMANS FAYDASI SAĞLANMASI
B)LOJİSTİK HİZMETLERİN GENİŞLETİLMESİ
C)İŞLETMENİN TERCİH ETTİĞİ STRATEJİNİN KOLAY UYGULANABİLMESİ
D)MALZEME TEDARİKÇİSİNİN ÇALIŞAN SAYISININ OPTİMİZE EDİLMESİ
E)MÜŞTERİ TALEBİ ÇEŞİDİNİN ARTIRILMASI

88-AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ “TOPLAM KALİTE KONTROL” DÜŞÜNCESİNİN GELİŞMESİNE EN ÇOK KATKI SAĞLAYAN KALİTE DÜŞÜNÜRÜDÜR?
A)PHİLİP CROSBY
B)WİLLİAM DEMİNG
C)JAMES M. JURAN
D)FREDERİCK W. TAYLOR
E)ARMOND V. FEİGENBAUM

89-A+ ENERJİ SEVİYESİNDEKİ BİR KLİMANIN ELEKTRİK TÜKETİMİ KALİTENİN HANGİ BOYUTUYLA İLGİLİDİR?
A)UYGUNLUK
B)GÜVENİLİRLİK
C)GÜVENLİK
D)DAYANIKLILIK
E)PERFORMANS

90-ÜRETİM BÖLÜMÜNE PAZARLA İLGİLİ İSTENİLEN BİLGİLERİ İLETEN BÖLÜM AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
A)PAZARLAMA        B) YÖNETİM       C) İNSAN KAYNAKLARI    D)FİNANS     E)MUHASEBE
















Cevap Anahtarı

1. E                  
2. A
 3. C
4. B
5. D
6. A
 7. E
8. C
9. B
10. D           
11.A
12.D
13.B
14.D
15.B
16.C
17.D
18.B
19.A
20.E
21.C
22.E
23.B
24.E
25.E
26.A
27.C
28.A
29.A
30.B
31.A
32.E
33.B
34.C
35.A
36.E
37.B
38.D
39.C
40.E
41.E
42.A
43.B
44.B
45.B
46.A
47.E
48.E
49.D
50.A
51.E
52.B
53.E
54.E
55.E
56.D
57.C
58.D
59.B
60.D
61.B
62.E
63.D
64.B
65.B
66.A
67.D
68.E
69.B
70.C
71.C
72.E
73.E
74.D
75.C
76.B
77.B
78.A
79.B
80.E
81.E
82.C
83.B
84.A
85.C
86.D
87.A
88-E
89.A
90.A




































































Cevap Anahtarı


1. E                  
2. A
 3. C
4. B
5. D
6. A
 7. E
8. C
9. B
10. D           
11.A
12.D
13.B
14.D
15.B
16.C
17.D
18.B
19.A
20.E
21.C
22.E
23.B
26.A
27.C
28.A
29.A
30.B
31.A
32.E
33.B
34.C
35.A
36.E
37.B
38.D
39.C
40.E
41.E
42.A
43.B
44.B
45.B
46.A
47.E
48.E
49.D
50.A
51.E
52.B
53.E
54.E
55.E
56.D
57.C
58.D
59.B
60.D
61.B
62.E
63.D
64.B
65.B
66.A
67.D
68.E
69.B
70.C
71.C
72.E
73.E
74.D
75.C
76.B
77.B
78.A
79.B
80.E
81.E
82.C
83.B
84.A
85.C
86.D
87.A
88-E
89.A
90.A



Yorumlar

  1. Hepsi, Gıda süpermarket işimi farklı yerlerde kurmam için 1.000.000,00 USD tutarında bir kredi sağlamama yardımcı olan Elegant kredi firmasına teşekkürler. Son dört yıldır mali yardım arıyorum. Ama şimdi, kredi memuru Bay Russ Harry'nin tüm yardımı ile tamamen stresliyim. Bu nedenle, işini geliştirmek için fon arayan herkese yardım için bu büyük firma ile iletişime geçmesini tavsiye edeceğim ve bu gerçek ve test edilmiştir. Ona E-posta --Elegantloanfirm@Hotmail.com- veya Whats-app +393511617486 aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder